اسکن کف پا
حس درد بوسیله اعصاب منتقل میشود. اعصابی که حس درد زانو را منتقل میکنند به اعصابی که حس درد ناحیه لگن و مچ پا را منتقل میکنند نزدیک است پس درد مفصل زانو ممکن است در لگن یا در مچ پا حس شود و یا برعکس ممکن است منشا درد در ناحیه لگن یا مچ پا باشد ولی بصورت درد زانو حس شود. دردهای مفصل زانو را میتوان به دو دسته دردهای حاد و دردهای مزمن تقسیم بندی کرد.
فهرست
علل دردهای مزمن زانو عبارتند از :
آرتروز یا استئوآرتریت
به این بیماری ساییدگی زانو هم میگویند. آرتروز زانو به علت از بین رفتن غضروف مفصل ایجاد شده و در حالات شدید منیسک هم از بین میرود. علائم آن بصورت درد زانو و محدودیت حرکت و تورم زانو است. تشخیص ساییدگی زانو با معاینه و رادیوگرافی ساده داده میشود و درمان آن درمان های عمومی دردهای زانو است. در حالات شدید، مفصل زانو با مفصل مصنوعی تعویض میشود.
روماتیسم
روماتیسم معمولا تمام بدن را درگیر میکند. البته مفاصل از محل های عمده درگیری در روماتیسم است. مفصل زانو هم ممکن است درگیر شود. علامت عمده درگیری روماتیسمی زانو درد و تورم زانو است. در مراحل پیشرفته، مفصل زانو تغییر شکل میدهد. درمان روماتیسم زانو بصورت مصرف دارو و انجام نرمش هایی جهت افزایش دامنه حرکات زانو و تقویت عضلات اطراف مفصل است. در موارد شدید بیماری از تعویض مفصل برای درمان کمک گرفته میشود.
بورسیت
در اطراف مفصل زانو کیسه هایی وجود دارد که به آنها بورس میگویند. این کیسه ها به علل متفاوتی مانند عفونت یا وارد شدن ضربه میتوانند ملتهب و دردناک شوند. به این عارضه بورسیت میگویند. علائم بورسیت های زانو معمولا بصورت درد زانو و تورم موضعی در قسمتی از زانو است. درمان بورسیت های زانو همان درمان های کلی درد زانو است. بر حسب مورد و در موارد مقاوم به درمان ممکن است از درمان های جراحی هم استفاده کرد.
عفونت
عفونت مفصل زانو از اورژانس های پزشکی است. علائم عفونت زانو بصورت درد زانو و تورم زانو و تب است. درمان آن در اکثر اوقات عمل جراحی و استفاده از آنتی بیوتیک است. گاهی عفونت زانو مزمن میشود. در این صورت ممکن است موجب آسیب استخوان های اطراف مفصل هم بشود. در موارد مزمن هم درمان استفاده همزمان از عمل جراحی و مصرف آنتی بیوتیک است.
تشخیص
در طول معاینه فیزیکی زانو پزشک موارد زیر را ارزیابی می کند
- ارزیابی هرگونه تورم، ضعف، افزایش حرارت و کبودی های قابل مشاهده در مفصل زانو
- ارزیابی حرکت ساق پا در جهت های مختلف
- فشار و کشیدن مفصل برای ارزیابی میزان استقامت مفصل
- مشخص کردن محل درد برای مثال درد پشت زانو، کشکک و یا کاسه زانو
لازم به ذکر است که یکی از مهم ترین روش های تشخیص اسکن کف پا نیز می باشد
اسکن کف پا
اسکن کف پا عملی است که طی آن با کمک دستگاه کامپیوتری، قوسهای کف پا و وضعیت توزیع فشار در قسمتهای مختلف کف پا بررسی میشود.منظور از اینکه اسکن کف پا میتواند به تشخیص کمردرد یا زانو درد کمک کند این است که با بررسی اختلالات و مشکلات توزیع فشار در کف پا، اختلالات قوس کف پا و برطرف کردن آنها میتوانیم به برطرف شدن برخی مشکلات ناحیه کمر یا زانو کمک کنیم. اما اینکه هر کمردرد یا هر زانو دردی را مستقیماً به کف پا ربط دهیم صحیح نیست.
انواع مختلفی از دستگاههای اسکن کف پا وجود دارد. برای انجام اسکن کف پا میتوان به مراکز ارتوپدی فنی یا مراکزی که به طور تخصصی روی دردهای ناحیه کف پا کار کرده مراجعه کرد. برخی دستگاههای اسکن میتوانند براساس اسکن سه بعدی، یک قالب سه بعدی از کف پا درست کنند تا (بعد از تشخیص اختلال در قوسهای کف پا) طبق آن بتوان یک کفی مناسب برای بیمار ساخت.اندامهای حرکتی(از کف پا تا ناحیه کمر) مثل یک زنجیر به هم متصل هستند. از نظر طب مدرن و آکادمیک، اختلالات کف پا میتواند روی بقیه زنجیرههای حرکتی اثر بگذارند و باعث مشکلاتی در این قسمتها شوند