درمان سندرم پلیکا
سندروم پلیکا Plica syndrome بیماری است که در آن یک پرده به نام پلیکا در درون زانو که درحالت معمولی مشکلی ایجاد نمیکند منشا بروز درد در زانو میشود.
چین یا پلیسه ای از لایه سینوویال (پرده نازک پوشاننده سطح داخلی کپسول مفصل زانو) را که به درون فضای مفصلی برجسته میشود. پلیکا Plica میگویند. پلیکا معمولا در قسمت داخلی زانو است یعنی قسمتی از زانو که نزدیک به زانوی مقابل است.
علائم و نشانه ها
مهمترین علامت سندروم پلیکا درد زانو است. همچنین موقع خم کردن زانو ممکن است یک تقه یا کلیک در درون زانو احساس شود. این تقه یا کلیک ناشی از مالیده شدن پلیکا بر روی سطح کندیل استخوان ران در درون مفصل زانو است. بندرت ممکن است التهاب پلیکا موجب تورم زانو هم بشود.
تشخیص سندروم پلیکا با توجه پزشک به سخنان بیمار و معاینه داده میشود. پزشک معالج ممکن است برای کمک به تشخیص و بررسی بیشتر از روش های تصویر برداری مانند رادیوگرافی ساده، سی تی اسکن و ام آر آی استفاده کند. تشخیص قطعی این بیماری معمولا با استفاده از آرتروسکوپ و دیدن مستقیم داخل مفصل زانو است.
علت و دلایل
سندرم پلیکا، بیماری است که در اثر کلفت شدن تدریجی پلیکا و بدنبال آن بروز احساس درد ناحیه داخلی زانو و همچنین قفل شدن، صداهای تق تق و کلیک (snapping sensation)، در حین حرکت دادن زانوست. بندرت امکان تورم خفیف نیز وجود دارد.
علت اولیه آن، التهاب پلیکا می باشد که معمولا در اثر حرکاتی که در آن ها زانو مکرراً خم و راست میشود مانند دویدن و دوچرخه سواری و یا زیاد از پله بالا و پایین رفتن یا گاهی اوقات بر اثر یک ضربه مستقیم به زانو یا علل مخرب مفصل مثل آرتروز ایجاد شده و به مرور ضخیم میشود.
تشخیص
اصلی ترین راه تشخیص، شرح حال و معاینه دقیق بیمار، توسط پزشک متخصص است.
البته تشخیص قطعی این بیماری معمولا با استفاده از آرتروسکوپ و دیدن مستقیم داخل مفصل زانو است. روشهای تصویربرداری کمک چندان زیادی نمی کنند و معمولا برای رد علل دیگر استفاده میشوند.
راه ها و روش های درمان
مهمترین اقدامات درمانی برای سندروم پلیکا عبارتند ار
اجتناب از انجام فعالیت هایی که درد را بیشتر میکنند
استفاده ار داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
سرد کردن موضع درد
در صورتیکه اقدامات فوق نتوانند درد بیمار را کاهش دهند پزشک با استفاده از آرتروسکوپ عامل مولد درد یعنی پلیکا را از زانو خارج میکند.
