درمان پارگی و آسیب تاندون زانو بدون جراحی

تاندون کشکک زانو زیر کاسه‌ی زانو قرار دارد، آسیب دیدن این تاندون منجر به بروز بیماری التهاب تاندون زانو یا زانوی جهندگان می‌شود. فعالیت‌های مکرر ورزشی مانند ضربه زدن با پا و پریدن، باعث وارد شدن فشار زیادی به این تاندون پا می شود و  منجر به التهاب، پارگی‌های بسیار کوچک و درد زیر زانو می شود. درمان موثر این آسیب‌ها، در جلوگیری از بروز التهاب بیشتر تاندون زانو و در نهایت پارگی و آسیب تاندون زانو نقش حیاتی دارد. التهاب  تاندون زانو اغلب در محل کشکک رخ می‌دهد، این تاندون آسیب‌پذیر در جلوی زانو دقیقاً روی کاسه زانو قرار دارد و عضله‌های چهارسر را به سر استخوان ساق پا متصل می‌کند. این تاندون بسیار محکم تقریباً ۲ سانتی‌متر عرض دارد و وظیفه آن تقویت پا در کنار عضله‌های چهار سر ران است. اصلی ترین علائم آسیب به این تاندون احساس درد جلوی زانو است. در صورت بروز علائم التهاب و پارگی تاندون زانو باید سریعا به دکتر متخصص زانو مراجعه نمایید.

آسیب زانو در تاندون در صورت عدم درمان به پارگی کامل تاندون منجر می شوند. متخصصین کلینیک تخصصی زانو درد با انجام روش های ساده و بدون جراحی به درمان آسیب های تاندون زانو در بیماران می پردازد و از بروز آسیب های بیشتر و نیاز به انجام عمل جراحی برای درمان جلوگیری میکنند.

Woman having leg injury

علائم

التهاب تاندون زانو معمولاًبه صورت ناگهانی ظاهر نمی شود، بلکه به تدریج و به مرور زمان رخ می‌دهد. شایعترین علائم آسیب تاندون زانو عبارتند از:

  • درد زیر زانو بعد از انجام فعالیت‌هایی مانند پریدن، دویدن و سر پا نشستن
  • بروز درد جلوی یا زیر زانو درپی وارد شدن فشار به تاندون زانو برای مثال زمان دو زانو نشستن
  • درد ملایم و سفتی مفصلی زانو بعد از انجام فعالیت
  • سفتی زانو در صبح

شدت علائم التهاب تاندون کشکک زانو را می‌توان به چهار مرحله تقسیم‌بندی کرد:

  1. درد در قسمت زیر یا جلوی زانو فقط بعد از انجام فعالیت بروز می‌یابد و تأثیری بر عملکرد زانو ندارد.
  2. بروز درد زانو در ابتدای انجام فعالیت که پس از گرم شدن بدن از بین می‌رود، اما بعد از اتمام فعالیت دوباره تشدید می شود. عملکرد زانو در این مرحله نیز معمولا دچار مشکل نمی‌شود.
  3. درد جلوی زانو یا زیر زانوی به مدت طولانی، هنگام انجام فعالیت و بعد از آن همراه با دشوار شدن انجام حرکات معمول
  4. درد مداوم زانو حتی در زمانی که فرد فعالیتی را انجام نمی دهد، که این موضوع نشان دهنده پارگی تاندون زانو به صورت کامل می باشد.

علت

از جمله علل پاره شدن تاندون زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش ناگهانی شدت فعالیت ها و تمرین های ورزشی
  • ورزش کردن روی سطح سفت
  • کنترل نامناسب ران یا زانو و شیوه نادرست قرارگیری پا
  • دودیدن و پریدن رایجترین علت پاره شدن تاندون زانو هستند. افزایش ناگهانی میزان و شدت فعالیت جسمانی، در کنارعدم استفاده از کفش های استاندارد برای دویدن باعث افزایش فشار وارده بر تاندون زانو می شود.
  • سفتی عضلات چهار سر ران و همسترینگ باعث افزاش فشار بر تاندون کشکک زانو می شوند و احتمال آسیب دیدن آن را افزایش می دهد.
  • در صورتی که بعضی از عضلات پای شما نسبت به عضلات دیگر قوی تر باشند، باعث کشیدگی تاندون زانو به صورت نامتعادل می شود، این امر منجر به پارگی تاندون زانو می شود.

تشخیص

knee_tendonitis

پزشک هنگام معاینه، بر قسمت هایی از زانوی شما فشار وارد می کند تا مشخص شود که درد در کدام قسمت از زانوی شما وجود دارد. در اکثر موارد درد ناشی از التهاب و پارگی تاندون زانو در قسمت جلوی زانو و در زیر کاسه زانو احساس می شود. پزشک ممکن است آزمایشات عکسبرداری  با اشعه ایکس و ام آر ای را به منظور تائید تشخیص خود تجویز کند.

درمان

در ادامه انواع روش های درمانی کشیدگی و پارگی تاندون پا ذکر می شود.

دارو

در مراحل اولیه درمان دارو می تواند منجر به کاهش درد و التهاب شود، به همین دلیل اولین مرحله از درمان التهاب حاد تاندون کشکک زانو با تجویز دارو شروع می شود. پزشک استراحت و داروهای ضد التهابی را برای تسکین درد و التهاب ناشی از این بیماری را تجویز می کند.

فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی

با انجام حرکات اصلاحی و ورزش های مخصوص می‌توان توان و دامنه حرکتی زانو را به حالت طبیعی برگرداند. این روش ابتدا تمرکز بر کاهش التهاب دارد. فیزیوتراپیست با روش هایی از قبیل ماساژ، تحریک الکتریکی عصب از راه پوست و  اولتراسوند (فراصوت) درد ناشی از پارگی تاندون پا را کاهش می دهد و تورم را کنترل می کند. فیزیوتراپیست سپس برای اصلاح عدم تعادل عضلات اطراف زانو حرکات کششی و استقامتی مخصوصی را  تجویز می کند. حرکات ورزشی استقامتی به جلوگیری و درمان آسیب دیدگی های ناشی از اعمال فشار زیاد بر تاندون زانو کمک می کند. انجام حرکات کششی بطور منظم باعث کاهش اسپاسم می شود.

متخصصین کلینیک تخصصی زانو درد  با توجه به نوع و شدت آسیب دیدگی هر بیمار حرکات ورزشی مخصوصی را برای برطرف کردن درد، التهاب، افزایش دامنه حرکتی و  بازیابی توان تاندون زانو  به وی  آموزش می دهند.

تزریق اوزون

روش اوزون درمانی برای انواع متفاوتی از دردهای ماهیچه ای و مفصلی زانو مناسب و مفید است. در موارد آسیب دیدگی تاندون، تزریق کردن گاز ازون باعث بهبود جریان خون در بافت‌ها می‌شود و با فراهم کردن مواد لازم برای بافت‌هایی که آسیب دیده اند منجر به بهبودی آنها می شود.

در این روش درمانی ترکیبی از گاز ازون، پروکائین، ویتامین B12 و مواد دیگر در بافت های آسیب دیده، نظیر لیگامان و تاندون تزریق می‌شود. این تزریق درمفصل زانوی آسیب دیده انجام می‌شود و باعث درمان تورم و افزایش جریان خون می‌شود، که این امر منجر به تحریک شدن رسوبات فیبری شده و سلول ها با استفاده از این رسوبات، بافت آسیب دیده را ترمیم می کنند. این تزریق باید هر ۱ الی ۲ هفته یکبار تکرار شود بعد از اولین یا دومین جلسه درمان بیماران به نتیجه دلخواه دست خواهند یافت،نتایج نشان داده که این روش برای درمان پارگی تاندون زانو مفید می باشد.

تزریق PRP

acp-therapie-schematische-darstellung

پلاسمای غنی از پلاکت یک روش درمانی است که در آن پلاکت‌های غلیظ شده از خون خود بیمار گرفته می‌شود. پلاسمای غنی از پلاکت حاوی فاکتورهای رشد زیادی است، که منجر به تسریع بهبودی بافت آسیب دیده می شوند.

تزریق PRP باعث کمک به درمان طبیعی آسیب دیدگی‌ها توسط بدن می‌شود. هدف از این درمان علاوه بر رفع علائم، بهبودی را نیز در بر می‌گیرد. در بعضی از موارد، تزریق PRP باعث می‌شود که بیمار دیگر نیازی به دارو و حتی جراحی نداشته باشد. تزریق PRP برای درمان آسیب دیدگی‌های تاندون، رباط، غضروف و استخوان‌های زانو و همچنین آرتریت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در طول این روش درمانی، ابتدا میزان کمی از خون بیمار گرفته می‌شود و سپس در سرعت بالا با استفاده از سانتریفیوژ چرخانده می‌شود تا پلاکت‌ها غلیظ ‌شوند. سپس این مایع دور یا نزدیک ناحیه آسیب دیده زانو تزریق می‌شوند. غلظت فاکتورهای رشد  پلاسمای غنی از پلاکت در این سطح سه تا پنج برابر بیشتر از خون انسان است، بدین ترتیب باعث می شود که تاندون زانو توسط بدن بیمار ترمیم شود.

پزشک بسته به آسیب دیدگی و واکنش اولیه بیمار به درمان یک یا چند تزریق را توصیه می‌کند. پزشک از فراصوت یا تصویر اشعه ایکس به عنوان راهنمایی برای تزریق PRP در محل صحیح استفاده می‌کند. با توجه به اینکه پلاسمای غنی از پلاکت از خون خود فرد گرفته می‌شود، یک روش بسیار ایمن است و خطر اینکه بدن بیمار به آن واکنش نشان دهد، صفر است.

زانوبند طبی

knee strps decrease patellar tendonitis

 استفاده از زانوبند یا بریس در مراحل اولیه‌ی بیماری زانوی جهندگان باعث کاهش فشار روی تاندون زانو می شود و این امر درد و علائم را تا حد زیادی کاهش می دهد. زانوبند باعث کاهش سطح مقطع عرضی تاندون کشکک زانو می شود و فشار اعمال شده توسط زانوبند، شدت نیروی وارده بر تاندون پا را کاهش می دهد. این زانوبندها باید درست زیر کاسه زانو و روی تاندون کشکک زانو قرار گیرد. پزشک نحوه بستن و چگونگی استفاده از آن را برایتان شرح می دهد.

کفی و کفش طبی

کفی های مخصوص برای ایجاد هم ترازی زانو و عملکرد بهتر کشکک زانو مفید می باشد و ممکن است از سوی پزشک برای بیمار تجویز شود. پوشیدن کفش مناسب در درمان این بیماری اهمیت زیادی دارد. متخصصین این کلینیک در صورت نیاز به تغییر نوع کفش یا استفاده از کفی مخصوص در این زمینه شما را راهنمایی می کنند.

آسیب دیدگی تاندون زانو اعم از التهاب، کشیدگی و پارگی را می توان با روش های بدون جراحی درمان کرد، جراحی برای درمان پارگی تاندون زانو، تنها در مواردی که بیمار به روش های غیر جراحی پاسخ ندهد و علائم همچنان پایدار باشد انجام می شود.