طب سوزنی
طب سوزنی مورد استفاده در فیزیوتراپی که برای درمان درد کمر، گردن و زانو بسیار مفید است، معمولاً در کنار دیگر روشهای درمان مشکلات اسکلتی ـ عضلانی به کار برده میشود و عمدتاً بر تسکین درد متمرکز است. البته بسیاری نیز به جای مراکز فیزیوتراپی مدرن به متخصصین طب سوزنی سنتی چین مراجعه میکنند که عارضههای متعددی مانند اعتیاد، اختلالهای روانی را نیز معالجه میکنند. طب سوزنی به عنوان اقدامی پیشگیرانه نیز کاربرد دارد که سلامت کلی بدن را حفظ میکند.
فهرست
طب سوزنی چیست؟
طب سوزنی گونهای از طب باستانی چین است که بیش از سه هزار سال قدمت دارد. درمان با طب سوزنی مبتنی بر این نظریه است که سرزندگی طبیعی بدن و سیستم ارتباطی بدن، Qi (با تلفظ چی)، در سراسر بدن درون مجراهایی موسوم به مریدین جریان دارد.بر مبنای باوری دیرین، مسدود شدن این مجراهای چی باعث بیماری میشود، این انسداد را باید به کمک طب سوزنی از بین برد تا جریان یافتن مناسب انرژی امکانپذیر شود. ممکن است دیدگاه مدرن چنین باوری را صحیح نداند، اما هر چه بر دانستههای ما در مورد چگونگی عملکرد بدن افزوده میشود، بسیاری از پزشکان غربی نیز از نقطه نظر علمی بر سودمندی طب سوزنی صحه میگذارند. کشف شده است که بسیاری از مریدینهای سنتی بر نقاط ماشهای درد (نقاطی در عضله که موجب انتشار رو به بیرون درد میشود) یا حتی ناحیههایی از بدن منطبق هستند که بر نحوه انتقال سیگنالهای درد توسط سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) اثر میگذارد.دستکاری و تحریک بافت بدن در این نقاط ظاهراً در درمان ناراحتی مؤثر است، اگرچه دلیل تسکین یافتن هنوز کاملاً مشخص نیست. در حال حاضر هیچ مدرک مستدل و علمی حاکی از وجود چی یا مریدین وجود ندارد و پژوهشهای بسیار گستردهتری باید برای درک کامل شیوه تأثیرگذاری طب سوزنی انجام شود.
سوزن زدن خشک چیست؟
سوزن زدن خشک تکنیک مؤثر و کارآمدی برای درمان درد عضلانی و نقص عملکرد میوفاشیال محسوب میشود. سوزن زدن خشک یا تحریک درون عضلانی (IMS) را دکتر چان گون ابداع نمود. این روش برای شل کردن و رفع گرفتگی عضلههای بیش فعال دارای نقطههای ماشهای بسیار مفید است.این روش درمانی به بیان ساده، سوزن زدن نقاط ماشهای بدون تزریق هیچ گونه مادهای را شامل میشود.این رویکرد بر اصول نوروفیزیولوژی و آناتومی غربی مبتنی است و نباید آن را با طب سوزنی نشأت گرفته از طب سنتی چین اشتباه گرفت. بااین حال از آنجایی که سوزنهای یکسانی در هر دو روش طب سوزنی و سوزن زدن خشک استفاده میشود، سردرگمی در مورد کاربرد این دو اصطلاح قابل درک است.
درمان زانو درد با طب سوزنی
زانو از مفاصل مهم بدن است که وظیفه تحمل وزن و مانور مناسب در راه رفتن را بعهده دارد. علت درد زانو درگیری هر یک از اجزا تشکیل دهنده آن می باشد که عبارتند از:
- استخوان ران و کشکک و ساق پا
- عضلات قدام و خلف ران و ساق پا
- لیگامان ها و تاندون های اطراف زانو، بورس های زانو (کیسه های هوا)
- لیگامان و منیسک داخل زانو
این مجموعه پیچیده تحت شرایط التهابی، بدخیمی و فشار زیاد می تواند دچار آسیب شود.با توجه به سبک زندگی رایج، زانو درد بخش مهمی از مراجعات کلینیک های ارتوپدی و طب سوزنی را تشکیل میدهد. به اطرافیان خود توجه کنید چند نفر از زانو درد رنج می برند و چند نفر درمان نشده هستند؟علت زانو درد هر چه که باشد، ارتروز، صدمات، روماتیسم زانو و یا دردهای رادیکولر کمر و… همه در نهایت باعث محدودیت حرکتی خفیف تا شدید می شود.در طب جدید زحمت های بسیاری برای درمان و کاهش درد بیماران کشیده شده است. داروهای بسیاری برای این منظور ساخته و به بازار مصرف وارد شد و در نهایت افزایش مصرف داروهای مختلف و ادامه درد بیماران دردمند.
مکانیسم اثر طب سوزنی در زانو درد
محققان معتقدند طب سوزنی علاوه بر تسکین درد زانو، با مکانیسم رفع اسپاسم عضلات اطراف زانو و کاهش التهاب و افزایش خون رسانی مفصلی و تحریک سیستم های ترمیمی بدن انسان آثار درمانی در مفصل زانو دارد.
طول دوره درمان با طب سوزنی
- دوره درمانی زانو درد با طب سوزنی بر اساس علت درد متفاوت است ولی بطور کلی ۱۰ الی ۱۵ جلسه و هر جلسه بمدت ۲۰ دقیقه نیاز است.
- ضمنا از کاهش وزن به میزان ۳ تا ۵ کیلوگرم و تمرین های ورزشی علمی مناسب که تاثیرات بسیار با ارزشی در حفظ سطح سلامت دارند، نباید غافل شد.