علت و درمان خالی کردن زانو
زمانی که کسی میگوید "زانویم خالی کرد" به این معناست که به طور ناگهانی و غیر منتظره زانو نمیتواند وزن شخص را تحمل کند و زانو یکباره خم می شود و منجر به لغزش یا افتادن فرد می شود .
خالی کردن زانو می تواند بر اثر دلایل مختلفی ایجاد شود از جمله آسیب رباط زانو مانند پارگی رباط صلیبی زانو ، جابه جایی کشکک زانو و آرتروز زانو .
پزشک متخصص پس از تشخیص علت خالی کردن زانو میتواند یک برنامه درمان زانو درد شدید مناسب برای شخص تجویز کند.
فهرست
علت و دلایل
خالی کردن زانو میتواند علل گوناگونی داشته باشد. به دلایل مختلف ممکن است زانوی شخص اصطلاحا خالی کند و سپس دردناک شود. برای تشخیص علت خالی کردن زانو باید معاینه کامل توسط پزشک انجام شود تا معلوم شود خالی کردن زانو بر اثر یک آسسیب ناگهانی بوده است یا دلیل آن وجود یک بیماری نهفته است .
شما میتوانید در ادامه علل زانو درد و دلایل شایع خالی کردن زانو و سایر علائم مرتبط با آن را مطالعه کنید و ببینید که آیا این علائم مشابه شرایط شما هست یا خیر . بهترین راه برای تشخیص علل خالی کردن زانو مراجعه به پزشک متخصص می باشد . دکتر متخصص زانو می تواند با معاینه فیزیکی و انجام آزمایشاتی دلیل خالی کردن زانو و علت زانو درد را دقیقا مشخص نماید .
آسیب های رباط زانو
بسیاری از آسیب های وارد شده به زانو می تواند موجب خالی شدن زانو شود . در این میان آسیب های رباط زانو شایع ترین آسییب منجر به خالی کردن زانو هستند . مفصل زانو توسط یک شبکه پیچیده از رباط های بسیار محکم نگه داشته می شود. در صورتی که احساس می کنید زانوی شما ناپایدار و بی ثبات است و زانویتان خالی می کند ممکن است رباط صلیبی زانوی شما( یکی از رباط های اصلی زانو) دچار پارگی شده باشد.
پارگی این رباط می تواند در نتیجه یک تغییر جهت ناگهانی در زانو یا چرخش زانو رخ دهد . در آن زمان ممکن است شما با صدا دادن زانوی خود مواجه شوید و صدایی از درون زانوی خود شنیده باشید. برای مثال در صورتی که در هنگام فوتبال بازی کردن زانوی شما یکباره چرخیده است ممکن است یکی از رباط های زانوی شما (MCL, LCL, ACL, PCL) که مسئول حفظ ثبات و پایداری زانوی شما هستند، دچار پارگی یا کشیدگی شده باشد، به همین دلیل است که پارگی رباط منجر به خالی کردن زانو می شود . در موارد آسیب رباط ، محل درد زانو بستگی به این موضوع دارد که کدام یک از رباط های شما اسیب دیده است. بر این اساس پزشک متخصص زانو می تواند تشخیص دهد که کدامیک از رباط های زانو اسیب دیده است .
سندرم پتلوفمورال
بی ثباتی زانو و درد مفصل زانو که به صورت تدریجی به وجود امده و پیشرفت میکند ، ممکن است نشانه بیماری پتلوفمورال باشد. این بیماری می تواند بر اثر دلایل مختلفی ( از جمله عدم توازن و راستای ناصحیح پاها ، عدم تعادل عضلانی ، بی ثباتی یا دررفتگی مکرر مفصل لگن) به وجود آید. بنابراین در صورت مشاهده این حالت بسیار مهم است که فورا با پزشک خود ملاقات کنید تا وضعیت شما را دقیقا ارزیابی و علت بیماری را تشخیص دهد . جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد سندرم پتلوفمورال کلیک کنید
ضعیف شدن عضلات اطراف زانو
در صورتی که در گذشته سابقه آسیب به رباط زانو داشته اید ، یکی از عمده ترین دلایل خالی کردن زانوی شما ( خصوصا در هنگام پایین آمدن از پله ها ) می تواند ضعف عضلانی ناشی از آسیب باشد . در صورتی که در گذشته سابقه زانو درد داشته اید ، ممکن است درد به عضلات پای شما نیز منتقل شده و زمینه ضعیف شدن آن را فراهم کرده باشد . هچنین با بالا رفتن سن نیز حجم عضلات و در نتیجه قدرت آن ها کاهش می یابد .
کاهش قدرت عضلانی منجر به احساس ناراحتی در پاها می شود ، این موضوع منجر به ضعف بیشتر عضلانی و در نتیجه احساس درد و ناراحتی بیشتر و ضعیف شدن هر چه بیشتر ماهیچه می شود و این چرخه ادامه دارد.
این چرخه درد و ضعف عضلانی بیشتر در اکثریت افراد دیده می شود ، بنابراین انجام ورزش و حفظ قدرت و حجم عضلانی برای از بین بردن اثرات آسیب های قبلی و اثرات بالا رفتن سن ، و رفع زانو درد از اهمیت بالایی برخوردار است.
پارگی مینیسک زانو
پارگی منیسک یکی از اسیب های شایع در میان ورزشکاران است. این اسیب ( بر خلاف اسیب رباط زانو) بر اثر چرخش و تغییر جهت ناگهانی پا به وجود نمی آید بلکه بر اثر راست کردن زانو ها تحت فشار خیلی زیاد ، پایین آمدن از پله ها با سرعت زیاد یا فشار آوردن بیش از حد بر زانو در حین دویدن و پرش به وجود می آید.
پارگی مینیسک زانو موجب خالی کردن زانو در هنگام تلاش برای ایستادن و درد تیر کشنده در دو طرف زانو می شود . جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد درمان پارگی مینیسک زانو کلیک کنید
دررفتگی مکرر و بی ثباتی کشکک زانو
بین دو کندیل داخلی و خارجی استخوان ران شیاری وجود دارد که استخوان کشکک بر روی این شیار قرار گرفته و میتواند بر روی شیار به سمت بالا و پایین حرکت کند. گاهی اوقات رباط هایی که کشکک زانو را در جای خود در این شیار نگه می دارند کشیده یا پاره می شوند و در نتیجه پاره شدن رباط صلیبی زانو ، کشکک زانو از جای خود جابه جا می شود . در صورت جا به جا شدن کشکک زانو از جای خود و دررفتگی زانو فرد دچار خالی شدن زانو می شود . در این حالت خالی شدن زانو می تواند همراه با درد یا بدون درد باشد .
آرتروز زانو
در صورتی که بر اثر آرتروز و ساییدگی کشکک زانو احساس درد و خشکی در زانوی خود دارید ، ممکن است زانوی شما هنگام وزن آوردن بر روی آن خالی کند. آرتروز زانو , ساییدگی زانو موجب فرسایش بافت غضروفی در سطح مفصل زانو می شود . این امر موجب قرار گرفتن نامتقارن استخوان های متصل به مفصل زانو و خالی کردن زانو می شود . در صورتی که سن شما بالای ۴۰ است و فعالیت ورزشی ندارید ، در بین علل گفته شده ، به احتمال زیاد علت خالی شدن زانو شما بیماری آرتروز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد درمان آرتروز و ساییدگی زانو کلیک کنید
آرتروز مفصل زانو ممکن است دردناک و ملتهب باشد. به طور کلی، بروز درد به تدریج در طول زمان رخ میدهد، هر چند ممکن است شروع ناگهانی نیز داشته باشد. علائم آرتروز زانو عبارتند از:
مفصل زانو ممکن است خشک و متورم شود و خم و راست کردن زانو را مشکل سازد.
درد زانو و تورم آن ممکن است در هنگام صبح و یا پس از نشستن یا استراحت، بدتر شود.
فعالیت شدید ممکن است باعث تشدید درد شود.
تکههای آزاد غضروف و بافتهای دیگر میتواند در حرکت نرم و راحت مفاصل اختلال ایجاد کند. در هنگام حرکت کردن، زانو ممکن است "قفل" شده و یا اصطلاحاً " خشک " شود. همچنین ممکن است صدای قژقژ، کلیک، یا صدای تق تق زانو (کریپتوس) شنیده شود.
درد زانو ممکن است موجب احساس ضعف و یا خمیدگی زانو شود.
بسیاری از افراد مبتلا به ارتروز زانو متوجه افزایش عوارض زانو درد خود در هوای بارانی میشوند.
راه ها و روش های درمان
درمان خالی کردن زانو به علت آن ، میزان بی ثباتی زانو و حاد یا مزمن بودن اسیب زانو بستگی دارد . به طور کلی تمامی آسیب های درجه ۱ و ۲ و علایم ساییدگی زانو بدون جراحی قابل درمان هستند در حالی که معمولا برای آسیب های از درجه ۳ برای بازگردادن زانو به عملکرد عادی ، نیاز به بازسازی و درمان ساییدگی زانو توسط جراحی می باشد . برای درمان خالی کردن زانو باید حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا پس از تشخیص علت آن اقدام به طرح ریزی برنامه درمانی مناسب نماید .